Thursday, March 13, 2008

Teekulttuuri nousuun myös Suomessa

Opin vasta joitain vuosia sitten kunnolla juomaan teetä. Tai kunnolla ja kunnolla, mutta tarkoitan, että kun aikaisemmin join teetä vähän niin kuin pakosta: monissa paikoissa tarjoiltiin kahvia ja vaihtoehtona vain teetä. En halunnut olla epäkohtelias ja nikottelin teeni aina kiltisti alas. Kahvia en ole oikein koskaan voinut sietää, maustettu tee on sentään menetellyt. Varsinakaan Venäjällä ei teestä saanut tai voinutkaan kieltäytyä, koska usein se oli ainoa juoma tarjolla.

Nyt olen oppinut nauttimaan teestä, ostamaan teetä, kokeilemaan eri teelaatuja ja -merkkejä. Kotoa löytyy toistakymmentä eri teetä tätä nykyä. Olen ostanut herkullisia irtoteelaatuja ja -makuja, mutta myös pussitettujen joukosta löytyy tosi maukkaita ja laadukkaita. En yhäkään pidä mustan peruspussiteen nuivasta mausta, mutta makeutuspuristeella ja/tai sitruunalla ryyditettynä sekin menee.

Haudutettu tee on vielä luku erikseen. Muutamassa kuppilassa Lappeenrannassakin saa ihanaa haudutettua teetä. Kahvila Majurskan tee on parasta näistä. Tarjoiltavaa teesekoitusta voi ostaa Majurskasta myös kotiin. Ja Majurskan miljöö on todella viihtyisä.

Kaipaisin kuitenkin suuren maailman malliin tänne pieneenkin maailmaan kehittyneempää teekulttuuria. Teekoulutusta, -valistusta ja -tuntemusta. Sellaisia kuppiloita, joissa olisi lukemattomia teelaatuja valittava. Teetä voisi tilata pannullisen pöytään ja miettiä syntyjä syviä sen äärellä. Tai tee tarjoiltaisiin haluttaessa teeseremoniana.

Pietarista löytyy tätä nykyä teehuoneita, joissa voi valita itselleen sopivan mittaisen ja hintaisen teeseremonian. Ensikertalaisia ja muitakin opastusta tarvitsevia neuvotaan ystävällisesti kaikissa seremonian vaiheissa. Teekulttuuri elää nousuaan Pietarissa.

Pietarissahan vasta 2000-luvun alussa on varsinaisesti ruvennut syntymään koko kahvilakulttuuri. Viiden viime vuoden aikana se on saanut rinnalleen kehittyneen teekulttuurin teemyymälöineen, teehuoneineen ja teehen erikoistuneinen kuppiloineen. Teetä Venäjällä on juotu aina, niin kotona kuin baareissa ja kuppiloissakin, mutta sen ympärille rakentunut erityinen teekulttuuri on viime vuosina noussut suureen suosioon. Ei ole enää yhdentekevää, mitä kupissa on, kun teetä tai kahvia tilaa erikoiskuppiloissa.

Vaikka varsinaiset teekulttuurikokemukset onkin vielä haettava muualta, olen iloinen, että olen kuitenkin oppinut juomaan teetä. Se on rentouttavaa ja terveellistä, mukava juttuhetki kullan tai kaverin kanssa. Erityisen vitamiini- ja flavonoidipitoisina pidetään valkoista, vihreää ja rooibos-teetä. Oma suosikkini on vihreä tee sitruunalla. Pidän kovasti myös kiinalaisesta puer-teestä. Viimeksi maistamani rooibos-tee ei sattunut olemaan kovinkaan hyvää, se oli liian mausteista makuuni, mutta täytynee kokeilla muita makuja ja merkkejä ennen kuin olen valmis hylkäämään senkään listaltani.

Taidanpa siis laittaa viestin siskolleni, joka kertoi eilen ostaneensa uutta rooibos-teetä useampaa eri makua. Saisipa sittenkin tulla teensä kanssa vierailulle, vaikka eilen teilasin rooibos-teen edelllisen heikohkon kokemukseni perusteella. -> viesti -> vastaus -> Lupasi tulla käymään :)

P.S. Ei kannata unohtaa tarkistaa, saako omia lempiteemakuja ostettua Reilun kaupan tuotteina - tai löytyisikö Reilun kaupan tuotteista joku itselle maistuva tee.

No comments: