Monday, April 26, 2021

Ajatuksia ostoskeskuksesta Eksoten koronarokotuspaikkana

Sain riskiryhmään kuuluvana koronarokotuksen Eksoten toimesta viime viikolla. Itse rokotustapahtuma oli varsin nopea, mutta tilojen suhteen mietin, että sujuiko se niin hyvin kuin olisi kenties ollut mahdollista.

Sain koronarokotusajan kauppakeskus Iso-Kristiinaan. Ajoin hissillä ensin väärään kerrokseen, vaikka painamassani hissinapissa luki rokotukset, ja ihmettelin, kun ei ollut mitään opasteita eteenpäin. Löysin vain yhden jonon, joka oli pankkiautomaatille.

Selvisi, että olin jäänyt ulos väärältä puolelta hissiä ja joutunut väärään kerrokseen. Sitten, kun älysin jäädä hissistä toiselta puolelta avautuvasta ovesta, löytyi opasteitakin.

Kauppakeskus on kuitenkin melko iso ja sokkeloinen, ja olin yhäkin epävarma paikan löytymisestä riittävän nopeasti. En tietenkään halunnut olla liian aikaisessakaan. Pari minuuttia ennen aikaani ehdin lopulta rokotuspisteelle.

Hienosti henkilökunta otti suoraan ovelta rokotettavaksi aivan ilman jonoja, tarkastivat henkkarit ja kysäisivät muutaman kysymyksen, jonka jälkeen tuikkasivat rokotteen käsivarteen. Todella nopeaa toimintaa.

Seuraava vaihe ei sitten taas ollutkaan niin miellyttävä. Olisi pitänyt jäädä 15 minuutin varoajaksi odottelemaan tilaan, jossa oli reippaasti porukkaa, enemmän kuin olen joutunut korona-aikana yhdellä kertaa kohtaamaan. Edellinen epämiellyttävä pakko olla vieraiden ihmisten kanssa suljetussa tilassa oli Eksoten Leirin laboratorio eräänä maanantaiaamuna.

Menin odotustilassa väljään kohtaan istumaan, mutta hetken kuluttua molemmille puolilleni tuli ihmisiä. Tuolien välissä oli ehkä metrin turvavälit. Kaikilla oli toki maskit, mutta vieressäni istuva mies köhi tauotta, edessäni istuva nainen hiljalleen niiskutti. Siirryin syrjempään, mutta missään ei enää pystynyt pitämään kahden metrin turvaväliä.

Menin kysymään ovilla vahtivalta henkilökunnalta, voisinko seisoa varoajan väljällä kauppakäytävällä, koska ahtaassa odotustilassa yskittiin ja niiskutettiin. Siihen he totesivat, että jos olo tuntuu ihan normaalilta ja hyvältä, ei tarvitse jäädä edes käytävälle, vaan voin lähteä pois. Varoajaksi riitti siis se noin viisi minuuttia lopulta.

Olin jo aikaisemmin miettinyt sitä, etten riskiryhmäläisenä mielelläni menisi suhteellisen vilkkaaseen ostoskeskukseen, jossa on samasta sisäänkäynnistä kulku erikoisliikkeiden lisäksi mm. useampaan ruokakauppaan, kahviloihin, Alkoon ja apteekkiin. Ja samainen ostoskeskus, ja juuri se sisäänkäynti, on suosittu hengailupaikka nuorisolaisille ja pultsareille, aulassa on myös kaupustelupiste – ja jotain siellä oli nytkin tyrkyllä, en käynyt tutustumassa, mitä.

Luin sitten tämän aamun Hesarista sattumalta jutun Jätkänsaaren rokotuspisteestä. Sen luettuani tuntui, ettei Iso-Kristiinan rokotuspiste täytä montaa jutussa lueteltua rokotuspaikan ”kriteeriä”. Julkisilla sinne tosin pääsee, mutta niin pääsee Lappeenrannassa aika moneen muuhunkin paikkaan; on nimittäin ihan hyvä julkinen liikenne täällä, joskaan korona-aikana en ole sitä käyttänyt.

Tässä lainaus Hesarista:

Jätkänsaaressa sisäänkäynnit jaetaan nyt kolmeen. Lähinnä keskustaa otetaan vastaan 65 vuotta viimeistään tänä vuonna täyttäviä, keskellä sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvia ja lähellä terminaaleja 60 viimeistään tänä vuonna täyttäviä.

Kukin ryhmä kulkee rokotuskoneiston läpi kohtaamatta toisiaan ja poistuu toiselta puolelta rakennusta.

Turvavälit täytyy myös säilyttää, eli sisään ei oteta liikaa ihmisiä kerralla.

Rokotuspaikkaan pitää päästä julkisella liikenteellä sujuvasti eikä samassa tilassa saisi olla liikaa muuta toimintaa. Aiempien vuosien influenssarokotuspaikoista esimerkiksi Kisahalli hylättiin, koska rokotukset olisivat olleet toisessa kerroksessa ja hissejä liian vähän. Kampin palvelukeskusta taas pidettiin liian ahtaana.

”Rokotuspaikalla pitää olla hyvä flow, pitää olla selkeää, minne mennään. Jos kulkeminen on epäselvää, ihmiset ovat valmiiksi vähän ärtyneitä.”

JOS kaikki sujuu täysin nappiin, ihminen kulkee rokotuskoneiston läpi noin 25 minuutissa. Viidessä minuutissa varmistetaan henkilöllisyys ja oikeus saada rokote, toisessa viidessä minuutissa rokotetaan ja sitten jokainen jää vartiksi tarkkailtavaksi.

Eksotella/Iso-Kristiinassa itse rokotustoiminta oli Jätkänsaarta nopeampaa. Henkilöllisyyden varmistamiseen ei mennyt kuin hetki, kun laite luki sen Kela- tai ajokortista siellä rokotuspömpelissä. Myös oikeus rokotukseen selvitettiin samalla. Ja rokottamiseen meni sitten toinen hetki, käsi vain kaivettiin paidan alta ja rokote iskettiin olkavarteen samalla, kun hoitaja luetteli ohjeita ja mahdollisia sivuvaikutuksia, ja lykkäsi lopuksi toiseen käteen lapun rokotuksesta.

Arvioisin, että hommaan ei mennyt kymmentä minuuttia siitä, kun kävelin rokotuspisteelle sisään – viiden minuutin varoaikoineen. Vaikka sijannista ostoskeskuksessa valitankin, niin itse rokotustapahtumasta suuret kiitokset henkilökunnalle!

Hesarin juttu 26.4.21 Jätkänsaaren rokotuspaikasta:
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000007940970.html (tilaajille)

No comments: