Wednesday, October 7, 2009

Energiansäästöviikko! Nyt!

Päätin tällä viikolla 41 kirjoittaa energiansäästöviikon kunniaksi blogin - yllätys yllätys - energiansäästöstä.

Olen nyt viikon kuluessa taas erityisen tarkkaan miettinyt taloutemme energiankäyttöä. Mahdollisimman niukasti käytämme energiaa muutenkin, mutta aina on joitain asioita, joista voisi vähän vielä pihistää. Meillä on käytössämme ekosähkö sentään.

Yhtenä syntinämme voisi pitää ehkä saunomista. Saunomme silloin tällöin liian kauan kerrallaan ja joskus ehkä hieman turhan useinkin. Saunominen on kuitenkin nautinto ja peseytyminen välttämättömyys, joten tämä meille sallittakoon.

Meillä on tosin hyvin pieni sauna, juuri ja juuri kahden istuttava, jossa on tietenkin hyvin pieni kiuaskin, joka ei paljoa kuluta. Tällä viikolla saunoessa aloitin löylyttelyn jo saunan ollessa kuudessakymmenessä asteessa. Se on ihan sopiva pienessä saunassa.

Sauna myös lämpiää niin nopeasti, että joskus älyämme mennä sinne mittarin ehdittyä jo turhan korkeisiin lämpötiloihin. Sauna olisi järkevää myös sammuttaa jo hyvissä ajoin ennen saunomisen lopettamista. Kyllä siellä lämpöä riittää vielä kauan sammuttamisen jälkeenkin.

Myös laitteiden virrassäästötila kuluttaa sähköä yllättävän paljon, ainakin vanhojen laitteiden. Meillä on ei hurjan vanhoja laitteita ole, mutta telkku on typerä, kun siitä ei saa virtoja kokonaan pois ilman töpselin konttaamista irti seinästä. Olen ajatellut ostaa jatkojohdon, jossa on kytkin, niin loppuu konttaaminen. Ehtisinköhän tällä viikolla vielä markettiin? Sopisi viikon teemaan...

Keittiöstä paloi sattumalta lamppu aamulla. Se oli vielä tavallinen hehkulamppu. Siihen tilalle laitamme nyt energiansäästölampun. Tulee tehtyä ainakin yksi tarkoituksellinen ekoteko energiansäästöviikon nimissä!

No comments: