Tuesday, September 16, 2008

Saimaannorppaa uhkaa sukupuutto

Suomen luonnonsuojeluliitto ja Ykkösbonus ovat pistäneet käyntiin yhteisen kampanjan saimaannorpan (ja toki samalla muunkin luonnon monimuotoisuuden) tukemiseksi. Ykkösbonus-asiakas voi lahjoittaa kertyneitä bonuksia Suomen luonnonsuojeluliitolle. Varat käytetään lyhentämättömänä luonnon monimuotoisuuden tukemiseen, eli rakas norppammekin saa tärkeän osansa.

Pieni juttu Ykkösbonus-asiakkaalle, iso apu norpalle. Ja tästä ilosta saa vielä söpön norpan pärstän bonuskorttiinsa. Ja ei varmaan tarvitse mainita, että Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenyys ja/tai lahjoitukset liitolle ajavat toki samaa asiaa.

Saimaannorppaa tosiaan uhkaa sukupuutto. Norppia on enää 270, ja määrä on laskussa. Tarttis tehrä jotain! Välitön sukupuuton uhka väistyisi, jos kanta pääsisi kasvamaan 400 yksilöön vuoteen 2025 mennessä. Apuva!

Suomen luonnonsuojeluliitto vetoaa norppa-asiassa nyt myös kalastajiin. Kalastajan tulisi vaihtaa verkot katiskakalastukseen. Suomen luonnonsuojeluliiton vetoomuksen lähtökohtana on vapaaehtoisuuteen perustuva henkilökohtainen päätös, jonka vapaa-ajankalastaja tekee itse. Vetoomuksen mukaan verkot pitäisi jättää naulaan 2,5 kuukauden ajaksi keväisin. Lappeenrantalainen Ari Kähärä (Luonnonsuojelija-lehti 4/2008, Lukijoilta-palsta) sen sijaan vetoaa poliitikkoihin, että verkkokalastus pitäisi kieltää kokonaan tammikuun alusta toukokuun loppuun.

No comments: